Jamaliahpeli's Blog
Just another WordPress.com weblog

Fatimah az Zahra yang dermawan

Fatimah adalah puteri Rasulullah yang sangat dermawan dan suka membantu mereka mmerlukan pertolongan. Fatimah adalah cerminan sifat-sifat ayahnya. Fatimah mendengar sabda ayahnya: “Kedermawanan adalah satu daripada pohon-pohon syurga. Dahan-dahannya menjulur ke bumi. Barangsiapa mengambil satu daripadanya, maka dahan-dahan itu akan membawanya ke syurga.” (Riwayat Imam al-Baihaqi, sya’bul iman: 10451
Allah merakam perilaku mulia Rasul dan keluarganya yang mengutamakan keperluan orang lain dari kepentingan diri mereka. sebagaimana firman Allah, maksudnya: ” Dan mereka mengutamakan orang lain atas diri mereka sendiri, meski diri mereka sendiri sebenarnya memerlukannya.” (al-Haysr: 9)
Diceritakan oleh Ibn al-Jauziy, Rasullulllah pernah membuatkan sehelai baju untuk fatimah pada malam pernikahannya kerana pada waktu itu fatimah hanya memiliki sepasang baju itu pun sudah penuh dengan tampalan. Tiba-tiba seorang papa berdiri di pintu rumahnya dan meminta baju yang layak dipakai. Mula-mula, Fatimah hendak memberikan bajunya yang penuh tampalan itu. Manun dia teringat akan firman Allah yang bermaksud: ” Kamu sekali-kali tidak akan sampai kepada kebajikan yang sempurna, sebelum kamu menafkahkan sebahagian harta yang paling kamu cintai.” (ali-Imran:92)
Fatimah lalu memberikan baju barunya kepada papa tersebut. Menjelang hari pernikahannya, Jibril datang memberinya sebuah baju yang terbuat daripada sutera hijau. Melihat perilaku mulia Fatimah tersebut, wanita-wanita yahudi yang hadir kemudian memeluk Islam. Tidak lama kemudian suami mereka juga masuk Islam.

Advertisements

2 Respons to “Fatimah az Zahra yang dermawan”

  1. Semoga kt dpt jd kn kisah itu sbg inspirasi utk trus mncari redhonya…Amin

  2. Subhanallah…tingginya kedermawanan mu..


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: